Szauna típusok

A szaunának több ezer éves múltja van, nem csak az északi népeknél, hanem már a maják és az inkák is használták betegségek legyőzésére, testedzésre. Számos szauna típus létezik, és bár abban megegyeznek, hogy mindegyik egy izzadás céljára létrehozott forró kabin, mindegyik máshogy fejti ki hatását. Ismerkedjünk meg a szaunák típusaival!

szauna típusok

Szauna típusok

 

1.Finn szauna

A finn szauna a legismertebb és legelterjedtebb szauna típus. A finn szaunában a levegőt kövek hevítésével melegítik fel, akár 70-100 fokosra. A kövek locsolásával lehet a páratartalmat szabályozni. A forró levegő hatására a test kívülről befelé melegszik fel, ami által megindul az izzadás. A finn szaunázás egyben egy közösségi élmény is, egy-egy szauna szeánsz több óráig is eltarthat, ahol különböző felöntésekkel, mint például mézes vagy sörös fokozzák a szaunázás élményét. Finnországban például gyakran üzleti megbeszéléseket, tárgyalásokat is tartanak szaunában. A finn szauna hagyományosan fából készül, de ma már van lehetőség üvegfalú finn szaunát is készíteni, ahonnan élvezhetjük a gyönyörű kilátást is.

 

finn szauna

 

2. Fatüzelésű szauna, füst szauna

A fatüzelésű szaunában fával fűtik fel a szauna köveit és a szauna kabint is. A tűz ropogása és a füst illata még jobban segítik az ellazulást. A füstöt általában egy kéményen keresztül vezetik el, de vannak olyan szaunák, ahol nincsen ilyen elvezetés. Ezeket a kémény nélküli szaunákat először felfűtik, majd kiszellőztetik, mielőtt a szaunázók bevonulnának. A füst és a korom jellegzetes illatot ad a szaunának, ami különleges légkört teremt. A fatüzelésű szauna előnye, hogy nincsen szükség elektromos áramra a működtetéséhez, ezért bárhol könnyedén működtethető.

 

füst szauna

 

3. Infraszauna

Az infraszauna nem a szauna levegőjét melegíti fel, hanem infrasugarak segítségével a bőrt és a bőr alatti kötőszöveteket, így a test belülről kifelé melegszik fel.  Emiatt a technológia miatt alacsonyabb hőmérsékleten működik (50-60 fok) mint a finn szauna, ezért gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri problémákkal rendelkezők is használhatják. Az infraszauna előnye, hogy nem kell felfűteni, azonnal lehet használni, és egy szauna menet 30 perc, amit nem kell ismételni, és nincs szükség hideg zuhanyra sem.

 

Infraszauna két személyes
Infraszauna thermowood éger

4. Gőzszauna, gőzkabin

A gőzszauna egy különleges szauna fajta, mert ahogy a neve is elárulja, itt gőzben, nagyon magas páratartalomban, de alacsonyabb hőmérsékleten ülnek a szaunázók.  A 45°C körüli hőmérséklet és 100% páratartalom mellett a test lassabban melegszik fel, a gőzkabinban uralkodó pára a bőrt kellemesen hidratálja. A gőzkabin azok számára is ideális akik a finn szauna magas hőmérsékletét kevésbé szeretik, vagy viselik jól. A gőzkabin hatásos relaxációra, az izmok ellazítására, és segíti a megfázásos betegségekből való felépülést, csökkenti a köhögést, rekedtséget, torokfájást, hiszen a gőz belégzése hasonló hatást fejt ki, mint a régóta alkalmazott inhalálás. A magas páratartalom miatt a gőzszauna belseje nem fából, hanem kerámiából készül.

 

Otthoni gőzkabin
3 személyes gőzkabin

5. Kombi szauna

A kombi szauna a legpraktikusabb szauna típus, hiszen finn szauna és  infraszauna egyben.

A szauna falát nem csak fából lehet építeni, lehetőség van részben vagy egészben üvegből vagy akár sótéglából készíteni.

Az üvegfalú szauna modern és látványos, a sószauna pedig nem csak nagyszerű vizuális élményt nyújt, hanem tovább fokozza a szauna jótékony hatását. Fertőtleníti a légutakat és csökkenti az asztmás és allergiás panaszokat.

 

Kombi szauna
Nordenstil szauna és wellness

Szívesen segítünk az Ön igényei számára legmegfelelőbb szauna kiválasztásában, vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

Szauna tipusok
MENÜ
Nordenstil termékek
Hírlevél feliratkozás