10+1 érdekes tény a jacuzziról

Ön szerint hány pezsgőfürdő van az egész világon? Mi köze a Backstrett Boysnak, a pezsgőnek, és a Jigokudani hómajmoknak a jacuzzihoz? Ebből a cikkből kiderül!

10+1 érdekes tény a jacuzziról

1.A jacuzzik fúvókáit repülőgép gépészként dolgozó Jacuzzi fivérek találták fel

A jacuzzi név nem egy ötletesen kitalált márkanév, hanem hét fivér vezetékneve, akik a XX. század elején költöztek Olaszországból az Egyesült Államokba. Repülőgép iparral kezdtek foglalkozni, szivattyúkat, propellereket gyártottak. A repülőgép iparban szerzett tapasztalataikat később a mezőgazdaságban is felhasználták, majd 1948-ban az egyik testvér egy kádszivattyút fejlesztett ki, hogy pezsgőfürdővel tudják enyhíteni fia ízületi fájdalmait.

 

2. Japánban ősi hagyománya van a fürdőzésnek

A fürdőzés Nyugat-Európában a reneszánsz korban terjedt el, de Japánban sokkal régebben hagyománya volt a vízben ázásnak. A közösségi fürdőzés fontos része volt a buddhista kultúrának már 552 óra. Japánban számos természetes meleg forrás található, amit a test megtisztítására és szerencse hozására használtak fel.

 

3. Nem csak az emberek szeretik a forró fürdőt

Japánban a Jigokudani Majomparkban élő hómajmok arról híresek, hogy szívesen fürdenek az ottani meleg forrásban.

 

4. Már az ősember is megtalálta a módját a pezsgőfürdőzésnek

A legelső masszázsmedencék nagyon egyszerűek voltak, az ősember is megtalálta a módját a fürdő készítésének. Forró kövekkel melegítették a vizet, hogy kellemes hőmérsékletű legyen.

 

5. A rómaiak luxus körülmények között fürdőztek

A római időkben a fürdőzés nem csak a patriciusok (nemesi uralkodó osztály tagjai) kiváltsága volt. A nyilvános fürdőházak viszonylag olcsó lehetőséget biztosítottak mindenki számára, hogy luxus körülmények között tisztálkodjon, fűtött szobákkal, társalgókkal, finom ételekkel, italokkal.

 

6. Nem mindenki nézte jó szemmel a pezsgőfürdőzést

A középkorban a Pápák rosszallásukat fejezték ki a gyakori fürdőzéssel, és az ahhoz kapcsolódó szociális szokásokkal kapcsolatban. A móroknak köszönhető, hogy ez a hitvallás megváltozott, és ma már bűntudat nélkül élvezhetjük a pezsgőfürdőt.

 

7. A "wellness hétvége" már a XVII. században is népszerű volt

Angliában a XVII. században a családok a fürdők miatt tettek meg hosszú utakat, nem annyira a kikapcsolódás, sokkal inkább a gyógykezelés miatt. Már a középkorban is előfordult, hogy valaki egy fürdőhöz utazott gyógyulást remélve, de a XVII. században vált ez a szokás egyre elterjedtebbé, és azóta is folyamatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 

8. Mi köze a Backstreet Boys-nak a jacuzzihoz?

A Backstreet Boys fiúegyüttes 2016-ban megdöntötte a Guiness Rekordot azzal, hogy egyszerre harminc különböző nemzetiségű ember ültetett egy jacuzziba. A nemzetek között szerepelt például Franciaország, Svájc, Olaszország.

 

9. Jacuzzi és pezsgő összeillő páros

Több, mint 43.000 palack pezsgőt bontanak ki évente masszázsmedencékben.

 

10. Közel 26  millió pezsgőfürdő működik a világon.

 

10+1 Minden egyes pillanatban több mint 17.000 olyan ember van, aki éppen egy masszázsmedencében ül.

Szeretne Ön is ehhez a 17.000 emberhez tartozni? Nézze meg jacuzzi kínálatunkat a linkre kattintva és legyen Ön is boldog jacuzzi tulajdonos!

10+1 érdekes tény a jacuzziról
MENÜ
Nordenstil termékek
Hírlevél feliratkozás