Gőzkabin hatása

A gőzkabin hatása egyedülálló a szervezet számára, nem véletlenül használták előszeretettel már az ókori Görögországban is, és folytatták, továbbfejlesztették a hagyományt a rómaiak és a törökök is.  Mire jó a gőzfürdő, miért érdemes gőzkabint használni?

gőzkabin hatása

 

Gőzkabin élettani hatása - mi történik a gőz hatására?

A meleg hatására a szervezet elkezd izzadni, mert így próbálja a belső hőmérsékletét megtartani. A gőzkabinban azonban akkora hőség van, hogy az erőteljes izzadás ellenére is, megemlkedik a test hőmérséklete 1-1,5 Celsiussal, mint alapesetben. Ez azzal jár, hogy felgyorsul a vérkeringés, nő a pulzusszám, és  a hő hatására kitáguló ereknek köszönhetően csökken a vérnyomás. A 43-46 Celsius közötti gőzfürdő a legideálisabb, ilyenkor a legkedvezőbbek a gőzkabin élettani hatásai.

 

Gőzkabin hatásai

 

Javítja a vérkeringést

A forró gőz jó hatással van a szív- és érrendszerre. Idősebb emberek körében végzett vizsgálat szerint, a gőzfürdő javítja a vérkeringést, különösen a végtagokban.

 

Vérnyomáscsökkentő

A forró gőz hatására egyesek szervezete aldoszteron nevezetű hormont kezd termelni, ami felelős a vérnyomás szabályozásáért. A gőzkabinban aldoszteron szabadul fel a szervezetben, ami pozitívan hat a magas vérnyomásra. Ez az egyik oka, ami miatt a gőzfürdőt megnyugatónak, relaxálónak érezzük.

 

Csökkenti a stresszt

Stressz hatására nő a kortizol szint a szervezetben, aminek számos negatív hatása van, és feszültséget okoz. A gőzkabin csökkenti a kortizol szintet, ezáltal nyugodtabbnak érezzük magunkat. Néhány perc nyugodt pihenésnek is pozitív hatása van az egészségre,  emellett segíti a koncentrációt.

 

Tisztítja a légutakat

A gőzkabin talán legismertebb jótékony hatása, hogy tisztítja a légutakat. A gőzfürdő segít kezelni a torokfáját, köhögést, megfázást. A magas hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően segít enyhíteni olyan betegségeket, mint például tüdőasztma, hörghurut, felső légúti hurut, rekedtség.

 

Gőzkabin hatása a bőrre

A forró gőz javítja a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, tisztítja a bőrt. Hatékonyan kezeli a száraz és kirepedezett bőrt, még akkor is, amikor a testápolók már csődöt mondtak. A gőzfürdő után a szennyeződések és az elhalt hámsejtek könnyen eltávolíthatóak egy kis dörzsöléssel.

 

Bemelegíti az izületeket

Az edzés előtti bemelegítések rendkívül fontos szerepe van, hogy megelőzzük a különböző sérüléseket. A gőzkabint bemelegítéshez is lehet használni, hisz a forró gőz segít az izületeknek bemelegedni. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy akik gőzkabint használtak edzés előtt, sokkal rugalmasabb volt a térd izületük.

 

Kalóriát éget

A forró gőzben megemlkedik a pulzus, így ha edzés után gőzfürdőzünk, az edzés hatását tudjuk hosszabbítani, hiszen az edzés során megelkedett pulzusszintet a gőzfürdőben szinten tudjuk tartani. Azért ez nem jelenti azt, hogy az edzést ki lehetne váltani a gőzfürdővel, de a gőzkabin javítani tudja az edzés hatékonyságát. A gőzkabinban sokat izzadunk, de ez önmagában nem jelent fogyást, hiszen a gőzfürdő során főleg víz távozik a szervezetből és nem zsír. Ezért nagyon fontos a gőzfürdő utáni folyadékpótlás. A fogyókúra sikere elsősorban a megfelelő táplálkozáson és testmozgáson múlik, és ha ezt kiegészítjük rendszeres gőzkabin használattal az előnyünkre válik.

 

Ahogy az előbbi listából is látszik, a gőzkabinnak számos jótékony hatása van, de ehhez fontos a gőzkabin használatának szabályait betartani. A gőzkabin helyes használatáról ide kattintva tud olvasni.

 

Gőzkabin építés egyeid igények alapján

Nordenstil által épített gőzkabinok

Gőzkabin hatása
MENÜ
Nordenstil termékek
Hírlevél feliratkozás