Szauna fenntartási költség - mennyi az annyi?

szauna fenntartási költség

Szauna vásárlás előtt nem csak a szauna építés költségét kell számításba venni, hanem azt is, hogy mekkora szauna fenntartási költséggel kell számolni. Az alábbiakban összeszedtük, milyen költségek merülnek fel otthoni szauna üzemeltetése során.

Szauna fenntartási költségei

Szauna áramfogyasztása

A szauna áramfogyasztását több dolog is befolyásolja, például a szauna mérete, milyen anyagból készült a szauna fala, beltéri vagy kültéri szaunáról van-e szó. Általánosságban úgy lehet kalkulálni, hogy, beltéri finn szauna felfűtési áramköltsége kb. 300 Ft, kültéri szauna esetén pedig kb. 900 Ft. Mivel az infraszaunát nem kell felfűteni, így annak az üzemeltetése kevesebbe kerül, fél órás infraszauna  használat költsége kb. 50 Ft.

 

kültéri szauna teraszra

 

Illóolajok

A szaunázás élményét a különböző illóolajok használata nagyban tudja fokozni. Rengeteg féle illóolaj közül lehet választani, mindenki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbbet. Az illóolajok különböző egészségügyi problémákon tudnak segíteni, de akár lelki eredetű gondok tüneteit is tudják enyhíteni, mint például levertség vagy alvászavar. Az illóolajok ára 1000-4000 forint között mozog, de egy üveg nagyon sokáig elég.

Szauna törölköző, szauna szoknya

A szaunázáshoz speciális textíliákra is szükség van, amelyek segítenek megőrizni a higiéniát és védenek a felforrósodott szauna padtól is. Ezek a textíliák kifejezetten a szaunázáshoz lettek kifejlesztve, sokkal jobb a nedvszívó képességük mint a hagyományos törölközőknek, jól bírják az intenzív használatot és gyakori mosást, ezért mindenképpen javasolt kifejezetten szaunázáshoz készített textíliákat használni. Mivel rengeteg féle termék van, így nehéz pontos árat meghatározni, pár ezer forinttól már lehet vásárolni ilyen termékeket.

szauna illóolajok

Zuhanyzás

A zuhanyzás szorosan kapcsolódik a szaunázáshoz, ha otthoni szaunát használunk, akkor zuhanyozni is többet fogunk otthonunkban, ami valamennyi plusz költséget jelent.

Szauna kövek

A szauna kövek hő ingadozás hatására összetörnek, évente egyszer javasolt őket újrarakni. Magán használat során kb. 5 év után kell új szauna köveket vásárolni,  20 kg szauna kő ára kb. 3000 ft.

Szauna felújítása

Ha megfelelő vastagságú a szauna lambériája, legalább 15 mm-es, akkor 5-6 évente a használat függvényében át lehet csiszolni. Egy ilyen felújítás során a szauna úgy néz ki, minta teljesen új lenne. Ezt a csiszolást sajnos nem lehet minden típusú szaunánál elvégezni, az előregyártott szaunák lambériája gyakran csak 3-4 mm vastag, ami ezt nem teszi lehetővé. Ezért szauna vásárlás előtt ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni, mert egy vastagabb lambériával készült szaunát sokkal tovább lehet használni.

Szauna fenntartasi költség
MENÜ
Nordenstil termékek
Hírlevél feliratkozás