Gőzkabin vagy szauna?

gőzkabin vagy szauna

Gőzkabin vagy szauna? Miben különböznek egymástól, mik az előnyeik, hátrányaik, melyiket érdemes választani?

 

Gőzkabin vagy szauna - mi a különbség?

 

A gőzkabin és a szauna hasonlítanak egymásra, hisz mindkettőben meleg van, mindkettőben izzadunk, és mindkettő megemeli a pulzust. De mi akkor a különbség?

 

A legnagyobb különbség a gőzkabin és a szauna között a páratartalom.

 

Míg a szaunában a páratartalom 5-30 % addig a gőzkabinban a páratartalom 100 %. A szaunában száraz hő van, a szaunát száraz gőznek is szokták nevezni, akár könyvet is olvashatnánk, a gőzkabinban meg gőz, azaz nedves meleg, ahol elázna a könyvünk.

 

A finn szaunában szauna kályha melegíti fel a levegőt, amire köveket szoktak helyezni, amiknek több funkciója is van. Egyrészt tartják a hőt, így a kályha kikapcsolása után is melegen tartják a szaunát, másrészt gőzképződéshez felületet biztosítanak. A finn szaunában a kövek locsolásával lehet növelni a páratartalmat, de ez a páratartalom messze elmarad a gőzkabin páratartalmától. 

Harvia Kivi oszlopkályha - szauna építés
Egyedi finn szauna építés

A szaunában van egy szellőzőnyílás, ami folyamatosan biztosítja a friss levegőt, ezáltal korlátozza a páratartalmat.

 

A gőzkabint, gőzfürdőt gőzgenerátorral fűtik fel, és a gőzkabinok szinte légmentesen vannak megépítve, minimális szellőzéssel, így lehet biztosítani  a 100 %-os páratartalmat.

 

 

Gőzkabin vagy szauna - melyik a melegebb?

 

A szaunában sokkal magasabb a hőmérséklet, kb. 80-90 Celsius, a gőzkabinban pedig 40-60 Celsius, de mivel a gőzkabinban sokkal magasabb a páratartalom, így a 40-60 Celsiust is nagyon melegnek érezzük. A gőzkabinban az alacsonyabb hőmérséklet és magasabb páratartalom miatt a test lassabban melegszik fel, kíméletesebben izzaszt, és azok is szívesen használják akik a finn szauna magas hőmérsékletét nem szeretik, nem viselik jól. 

 

Gőzkabin egyedi stílussal
Gőzkabin egyedi stílussal

 

Gőzkabin vagy szauna - előnyök / hátrányok

 

Mind a gőzkabin, mind a szauna felér egy terápiás kezeléssel, relaxáló hatásuk van, jó érzéssel töltik el a használóikat. Jó hatással vannak a vérkeringésre, tisztítják és megújítják a bőrt az intenzív verejtékezésnek köszönhetően. 

 

 

Akiknek száraz a bőre, azok számára gőzkabin jobb választás, míg akinek zsíros a bőre, az inkább a szaunát válassza, mert ha sokáig tartózkodik a gőzben, az eltömítheti a bőr pórusait. Az izületi problémákkal rendelkezőknek inkább a szauna javasolt, mert számukra a magas páratartalom nem tesz túl jót. A gőzkabin kifejezetten előnyös azok számára, akik légzési problémákkal küszködnek, mert a gőz inhalálása alkalmas hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás és különböző allergiák kezelésére.

 

Gőzkabin és szauna építés

 

A gőzkabint és a szaunát eltérő módszerrel építik.

 

A szauna belseje fából készül, fapadokat helyeznek el a szaunában, mivel a magas hőmérséklet miatt más anyag, mint például a csempe annyira felforrósodna, hogy nem lehetne ráülni, mert megégetné az embert. Ezen kívül a fa elnyeli a pára egy részét, ami a szaunában kifejezetten előnyös.

 

 

A gőzkabinban a magas páratartalom miatt olyan felületre van szükség, ami nedvesség álló, ezért általában csempét szoktak alkalmazni. Ezen kívül figyelni kell a mennyezet kialakítására is, hogy a lecsapódó pára ne csöpögjön a fürdőzőkre. A gőzkabin építése annyiból bonyolultabb, hogy a gőzgenerátort rá kell csatlakoztatni a vízvezetékre.

 

Mind a szauna, mind a gőzfürdő kis helyen elfér, és kevés odafigyelést, karbantartást igényel.

 

Gőzkabint vagy szaunát érdemes építettni? Ahogy az eddigiekből is látszik, mind a szaunának, mind a gőzkabinnak megvan a maga előnye és hátránya, egyénenként változik, hogy kinek melyik a kedvezőbb. Ha segítségre van szüksége a döntésben, keressen bennünket ide kattintva, szívesen segítünk!

 

Gőzkabin vagy szauna?
MENÜ
Nordenstil termékek
Hírlevél feliratkozás